For seilinteresserte!

Interessen rundt seiling øker stadig, og Norge er et fantastisk sted å seile, med tilgang til både rolige fjorder hvor det er lettere å navigere som nybegynner, og til åpent hav med kraftige vinder og turbulente havstrømmer. Det ligger også i den norske kulturen å være dyktige seilere – ikke minst ettersom vår kongefamilie har seilertradisjoner som strekker seg flere generasjoner bakover i tid. Seilinteressen har også påvirket motebildet i hele Skandinavia, både kles- og interiørmessig, og mange velger å innrede hjemmet sitt nettopp i den stilen. Og det er lettere enn noengang å finne ting som er laget nettopp for denne trenden. Ikke minst finner man den på steder hvor seiling har vært en kjær tradisjon i lang tid.

Seilskute i medvind

Seiling er en folkekjær tradisjon for nordmenn ikke bare fordi det er en aktiv sport som passer i norske landskap, men også fordi Norge har en lang tradisjon som et av verdens beste skipsbyggerfolk. Visste du at grunnen til at norske vikinger herjet rundt i større deler av verden enn noen andre på sin tid var fordi vi hadde skip som tillot at vi seilte lenger enn andre? De norske vikingskipene var naturligvis drevet av vind, akkurat som i dag, så du kan trygt si at vi har det i blodet. Vi tok jo ofte med oss byttet hjem, og akkurat som i dag, var vikingens hjem svært godt innredet. De hadde kanskje ikke muligheten til å bestille møbler fra rimelige og velassorterte nettbutikker som furniturebox.no, så de måtte lage hjemmelagde møbler med vakre utskjæringer i det som ble kjent som dragestil. Møblene vi har i hjemmene våre i dag er kanskje ikke like prangende, men så har vi jo andre ting å gjøre på, da, som å seile langs fjorden når været er fint og kanskje fiske litt i solnedgangen.

Innredning i båten

Dekket bord i båt

Det mange ikke tenker på når de går til anskaffelse av en seilbåt, er at det ganske store rom inne i båten som skal innredes, både med møbler og med kunst på veggene slik at man føler seg hjemme. Det går selvfølgelig an å improvisere her, og et lite bord som passer kan bli et cockpitbord uten at det nødvendigvis er ment til å være akkurat det. Benker er lett å lage av lange planker som man bøyer etter formen på kjølen. Når man innreder en båt er det viktig å tenkte på at båten skvulper og beveger seg, så alt må skrus fast, og bordene bør utstyres med lister slik at kopper og tallerkener ikke sklir rett i dørken ved flau bris. Det kan jo være at det var derfor vikingene hadde skjoldene sine langs ripa. Ikke bare beskyttet de mot piler som kom flyvende fra land, men de hindret også krigerene fra å falle overbord, noe som kunne være svært farlig når de var kledd i brynjer og stålhjelmer som ikke akkurat er kjent for å stor oppdrift og fungere som flytevester.