Seiling for barn og unge

Seiling har lange og gode tradisjoner i Norge. Konkurranser av ulike slag holdes jevnlig. Det er ikke alltid en vet om seiling er noe en vil satse på. Det er greit å prøve litt ut, og finne hva som er tilgjengelig.

Før seilasen starter

Seiling sporten krever at bilen din har bilinnredninger som fungerer godt for forvaring av alt utstyr. Dette er utstyr til seilbåten, mannskapet, forsyning og klær. Utstyr varierer med lengden på seilaset så organisering og ryddig lagring i bilen er ekstremt viktig. Det blir fort mye utstyr. til båtmotor reparasjon, reservedeler, klær, skotøy, ekstra navigasjonsverktøy, strømadaptere, drivstoff, nødrakett, førstehjelpsutstyr, drivstoff og mer. For lengre seilas kreves mer planlegging.

Hva begynner seilingen med?

For de aller yngste foreslås brettseiling for mestring og håndtering før tomannsjolle RS Feva introduseres. Det neste naturlige steget er deretter Optimistjollen. Denne er brukt for kun en person fram til barnet er 15 år. Disse nybegynner båtene er laget av kryssfiner eller Huntonitt. Den første ble konstruert i Danmark i 1947. Den spredte seg derfra til Norge og Sverige. Verdensmesterskap for jolleseiling tok sted i 1962. Denne idretten er godt spredt i Danmark, Sverige, Storbritannia, Argentina, Peru, Trinidad, Finland, Malaysia og ytterlige andre land.

Etter Optimistjollen er Zoom8 god overgang-båt for ungdommer 16 år og opp. Båten har buet skrog og planer enklere enn jolla. Øvre grense for konkurransedeltagelse er 19 år. Gruppen har populære følgere som ikke ønsker mer krav og styrke som for eksempel Laser og Europa-klassene krever. Laser er en-manns båt, og krever ferdigheter og erfaring fra seileren, fordi båtene skal være så like som mulig.

Hva er naturlige steg etter Optimistjolla?

Zoom er som nevnt en fin overgang-båt etter Optimistjolla. Ved siden av Zoom8 har vi Laser og Europa som naturlige seilbåter med mer krav til seileren. I disse 3 utvalgte båtene arrangeres det konkurranser over hele Norge. Her gis det poeng for plassering og de beste kvalifiserer seg til EM, VM og andre internasjonale konkurranser. Det avholdes Nordisk mesterskap for kvalifiserte seilere på juniornivå.

Laser seilbåten krever kunnskap og erfaring for best manøvrering. Denne jolla er laget av armert glassfiber plast med stort seil. Båten er veldig populær og det finnes over 200000 spredt i 140 nasjoner per august 2020.

Eurpajolla er ei lita enmannsjolle med fantastiske tradisjoner i Norge. Den fikk OL status for damer i 1992. Lina Andersen og Siren Sundby har begge individuelle gullmedaljer fra OL i 1992 og 2004.