Hva koster seiling?

Mange har en ganske romantisk idee om det å seile, og mange elementer knyttet til det glade sjømannslivet. Det er ikke så merkelig, fordi seiling kan være en herlig opplevelse. Mange stanses likevel av at de tror det kan være ganske dyrt å investere i hobbyen , men det finnes en god del rom for variasjon innenfor dette grunnlaget, som gjør at de fleste som vi, faktisk også kan prøve seg.

Gratisvarianten av det å komme seg ut i båt er selvfølgelig at man kjenner noen som allerede har en seilbåt, og blir invitert med som mannskap for en seilas. Da kan det forresten være lurt å ta med litt god mat og godt drikke om bord, som en takk for turen, og for at alle skal kunne kose seg underveis.

Det nest rimeligste alternativet er selvfølgelig jolleseiling, selv om jolla har sine klare begrensninger, så er dette verken dyrt eller stressende. Om man bor ved sjøen, slik mange nordmenn gjør, kan man legge ut på en liten utflukt med jevne mellomrom.

Om man vil ha en båt med litt mer størrelse, så er leiing over kortere perioder det neste rimelige alternativet. Seilskoler og mange private aktører leier ut båter til en rimelig penge. Spesielt populært er det å leie båter i Adriaterhavet, hvor flere av lavkostlandene har et større utvalg av forskjellige klasser av seilbåter. Her kan man slå seg sammen med andre interesserte.

Å kjøpe er en annen historie, men det finnes små båter fra kr 25 000, mens større og nye båter gjerne kan koste mer enn 40 ganger så mye. For båter som har plass til flere over lenger tid, må man gjerne ut med kr 500 000+.